maanantai 27. elokuuta 2012

Seikkailu Ahvenanmaalla

310 km pyöräilyä
matkoja junalla, lossilla, lautoilla ja laivalla
8 päivää

Kaikkiaan upea reissu! Nestori viihtyi, me jaksoimme polkea, majapaikat olivat hyvät ja säät upeat. Kannatti lähteä ja toistekin mennään. 

ma 13.8.
pyöräily: Alajärvi - Lapua 45 km
juna: Lapua - Turku

Evästauko pidettiin noin 30 km jälkeen pellon laidassa, kun Saaran pyörän tarakalla ollut potta tipahti ja siinä rasiassa olleet karviaiset levisivät tielle.

Konnari ei innostunut meidän junaan tulemisesta, vaan kyseli, mitä tekisimme jos junaan tulisi joku pyörätuolin kanssa. Vakuutimme, että kärryn saa tarvittaessa kasaan. Olisi kuulemma pitänyt matkustaa pikajunilla. Ainoa vaihtoehto lähtisi aamuyöstä.

Tampereella oli raiteen vaihto alakautta ja kun ehtimisemme 12 minuutissa alkoi hirvittää soitimme hätiin Emilian. Hän siirsi toisen pyörän, Saaran huolehtiessa Nestorista ja kärrystä ja Arin toisesta pyörästä.

Yön nukuimme mummilassa.

ti 14.8.
pyöräily: Turku - Kustavi 75 km
yöpyminen: Lootholma

Alkumatka pyörätietä ja pieni eksyminen Raisiossa. Maskun kautta mennessä oli pyöräteitä, mutta Kustavin tiellä jouduttiin pitkästi ajamaan ison tien vartta. Matkalla oli myös asfalttityömaa, jonka aiheuttamassa jonossa meinasi Nestorikin hermostua. Työmaa oli kaikkiaan aika ahdistava koneineen ja rouhittuine tienpintoineen.

Yövyimme jurtassa Lootholman leirintäalueella. Oli hieno paikka. Ja sen kuistilla innostui Nestori ekan kerran nousemaan tukea vasten.



ke 15.8.
pyöräily: Kustavi - Brändö (Fiskö) 27 km
lautta: Vuosnainen - Åva, 35 min
yöpyminen: Fisketorpet & fågelvik

Leppoisaa pyöräilyä upeissa maisemissa eli ensimmäinen todellinen lomapäivä. Yövyimme mökissä, jossa oli oma keittiö ja ulkohuussi. Vähän haisi vanhalle mökille, mut muuten ok.


16.8.
pyöräily: Fiskö - Torsholma, Hummelvik - Prästö 33 km
lautta: Torsholma - Hummelvik 2,5 h
yöpyminen: Puttes camping

Söimme aamupalan isäntäperheen tuvassa sveitsiläisen pariskunnan ja kolmen ahvenanmaalaisen naisen kanssa. Kaikki olimme pyöräretkellä.


Matka Torsholmaan ei ollut pitkä. Kävimme siellä pienessä sekatavarakaupassa, josta sai ruokaa, puutavaraa, maataloustuotteita ja kaikenlaista tavaraa. Huvittava paikka. Lauttarannassa meillä jäi pari tuntia aikaa syödä eväitä ja odottaa.

Matka lautalta yöpaikkaan ei ollut onneksi pitkä. Mökkimme oli erillään muusta leirintäalueesta ja siellä oli oma keittiö, suihku ja huussi. Terassilta näki merenlahteen ja Bomarsundin raunioita.

pe 17.8.
pyöräily: Prästö - Gottby (mutkien kera) 62 km
yöpyminen: Djurviks gästhem

Aamupala omista eväistä. Piipahdimme tsekkaamaan rauniot ja taas matka jatkui. Piti käydä alkumatkasta kaupassa, mutta kun Nestori oli nukahtanut sopivasti, niin matka jatkui poikkeamisella Hultan kylään ja siitä edelleen maisemareittiä Sundin kylän kautta Kastelholman linnalle. Reissun kovimmat mäet olivat tällä osuudella, mutta oli maisematkin upeat!

Lounastettiin ja sulateltiin ruokaa ulkoilmamuseossa. Tehtiin lopulta myös kierros Kastelholman linnaan, mikä osoittautui hyväksi valinnaksi.

Lyhyen polkaisun päässä Godbyssä oli supermarket, josta hankittiin loppureissun eväät. Arille pullo olutta ja Saaralle lonkero, nämä mielessä poljettiinkin yhteen menoon toiselle puolen Ahvenamaata Gottbyhyn. Perillä Djurvikissa odotti hieno mökki ja mukavat isännät. Kokattiin nuudelit ja nautiskeltiin juomat.

la 18.8.
pyöräily: Gottby - Maarianhamina - Turku 18 + 4 km
Silja Linella Turkuun

Yritimme tehokasta lähtöä, mutta reilusti toista tuntia silti aamutoimiin meni. Matkan varrella oli Ramsholmenin lehtoniitty, josta olimme kuulleet kehuja. Elokuussa ei enää juuri mikään kukkinut, mutta voimme kuvitella että keväällä ja alkukesällä paikka on hieno. Toki nytkin oli hieno kävellä vanhojen saarnien katveessa. Loppureitillä huomasimme, että lehmät olivat edelleen laiduntamassa aluetta. Vieressä olisi ollut myös hyvä lintulahti, mutta emme ehtineet jäädä kiikaroimaan.


Maarianhaminassa poikkesimme merikortteliin, Saara pääsi katselemaan käsitöitä ja Ari sai vihdoin aamukahvinsa. Olimme satamassa hyvissä ajoin. Autojen seassa jonotellessa alkoi olla tekemistä että sai Nestorin viihtymään. Tässä olikin toinen kerta kun Nestori protestoi matkan aikana kärryssä olemista. Juuri kun olimme pääsemässä check-iniin, niin paikalle tuli polkupyörillä espanjalainen pariskunta, jolla oli 10-kuinen ja 4-vuotias lapsi peräkärryssä. Ei ehditty montaa sanaa vaihtaa, kun he olivat matkalla Tukholmaan. Olisi ollut kiva tietää, miten pitkällä reissulla olivat.

Laivalla syötiin buffet, josta Nestorikin otti ilon irti. Ruuan jälkeen Nestorin päiväunet, tax free -ostokset ja odottamista. Laivamatkailu on meille aina ollut melko tuskaista, eikä se Nestorinkaan kanssa juhlaa ollut. Helpotusta loppuun toi vierailu lasten leikkipaikassa, vaikkei Nestori vielä pallomereen mennytkään.

su 19.8.

Oleilua mummilassa. Enon vierailu ja kävely keskustassa. Sade esti harmillisesti pyöräilyn Arin ystävän Teemun luokse, ensi kerralla sitten.

ma 20.8.
juna: Turku - Lapua
pyöräily: Lapua - Alajärvi 45km

Kymmeneltä kömmimme junaan ja aloitimme kotimatkan. Junassa törmäsimme Saaran kaveriin Hannaan ja saimme hänestä ja pienesta Ellenistä seuraa. Vaihto Tampereella oli onneksi viereiselle raiteelle, joten siltä ressiltä vältyimme.

Lapualta lähdimme polkemaan vastatuuleen kohti kotia. Sää oli aiempaa viikkoa viileämpi, mutta onneksi aurinkoinen. Ariin ja kärryyn tuuli otti pahemmin. Hinku päästä kotiin oli lopulta niin kova, että poljimme yhtä kyytiä kotiin asti. Kyllä jaloissa tuntui 45 km jälkeen, mutta ihanaa oli olla kotona!

2 kommenttia:

  1. No. Raisio on Suomen suurin tienristeys, joten siinä kaistanvaihto voi olla haastavaa :) Ja Kustavin tie on tullut itsekin useasti koettua pyörällä eikä se mikään herkku ole kiireisine (helsinkiläisine) mökkiautoilijoineen. Hieno reissu tuntui olevan. Ehkä kopioimme ensi vuonna! Soila

    VastaaPoista
  2. Kiitos kun jaoitte matkakokemuksenne!

    VastaaPoista